O pasado 6 de xuño celebrouse no noso instituto a Feira Anual das Ciencias. Coma cada ano, coincidiu coa visita do alumnado que cursa actualmente 6º de primaria nos colexios de Viana, Vilariño e A Veiga, e que o vindeiro curso estarán no noso centro.
Como unha primeira aproximación, realizouse unha visita a todas as instalacións do centro, así coma aos lugares máis emblemáticos, como a entrada principal, na que se concentran os piares da nosa comunidade educativa: a figura de Carlos Casares, a Biblioteca, o Proxecto de Cooperación con Bolivia e o Equipo de Mediación Escolar.
Como unha primeira aproximación, realizouse unha visita a todas as instalacións do centro, así coma aos lugares máis emblemáticos, como a entrada principal, na que se concentran os piares da nosa comunidade educativa: a figura de Carlos Casares, a Biblioteca, o Proxecto de Cooperación con Bolivia e o Equipo de Mediación Escolar.
Noelia e Noemí explican o seu experimento ao alumnado de 6º |
Ángel e Rubén traballan coa col lombarda como indicador caseiro |
Maicena (sólido ou líquido?)
O amidón de millo presenta unha
curiosa propiedade (que comparte con outras sustancias denominadas
fluídos non newtonianos) que consiste en que ao disolverse en auga,
nunha concentración concreta, ten unha viscosidade variable en
función da forza á que é sometido . Esto quere decir que si
exercemos forza intensa sobre a maicena, como un movemento brusco,
ésta compórtase como un sólido, opoñendo unha forte resistencia;
se aplicamos unha forza pequena (movementos lentos) a súa
viscosidade diminúe, e compórtase coma un líquido.
Metendo un ovo nunha botella
Este experimento consiste
en meter un ovo cocido nunha botella que presente unha boca de
diámetro menor ao do ovo, e todo esto sen empuxar o ovo. Como? moi
fácil, axudándonos da presión atmosférica.
Ao quentar o aire contido
na botella (mediante un papel ardendo ou un misto) e tapar a boca de
ésta co ovo, sucéndense 2 fenómenos: en primeiro lugar, o aire
quente expándese e sae da botella para, acto seguido, enfriar e
contraerse; ao contraerse o aire frío xérase, no interior da
botella, unha menor presión ca no exterior (presión atmosférica)
co que conseguimos un efecto de succión que arrastra o ovo ao
interior.
Finalmente, para sacar o
ovo da botella recurrimos á reacción ácido-base que se orixina ao
mesturar vinagre e bicarbonato sódico. Esta reacción produce unha
acumulación de dióxido de carbono na botella que, si a xiramos
colocando o ovo cerca da boca, exercerá suficiente presión como
para expulsar o ovo.
Pinga submarina
Este experimento ten como
finalidade demostrar, visualmente, a diferencia de densidade entre
auga, alcohol e aceite.
Consiste en poñer unha
pinga de aceite nun vaso con alcohol. Como o aceite é mais denso que
o alcohol, a pinga queda no fondo. Acto seguido comezamos a engadir,
pouco a pouco, auga (que é máis densa que as dúas substancias
anteriores e miscible co alcohol). A medida que a engadimos, a
mestural alcohol-auga comeza a aumentar a densidade ata que se iguala
coa do aceite; neste punto a pinga comeza a flotar quedando no medio
do vaso.
Ovo frito en frío
Pódese fritir un ovo sen
calor? A resposta e si, pero con trampa. A experiencia que realizamos
consistiu en poñer un ovo crú nun medio con alcohol, de forma que
adquiría a apariencia dun ovo frito. Por que? Porque as proteínas
da clara, cando se someten a calor ou en presencia de alcohol (e
outras substancias) modifican a súa estrutura, pasando de estar
disolta nun medio acuoso (a propia clara) a precipitar
(solidificando).
Ovo flotante
Como sabedes, os ovos non
flotan na auga xa que son máis densos que ésta. De feito, si un ovo
flota en auga é un indicio de que ese ovo está en mal estado (xa
que orixina gas no interior diminuíndo a densidade). Sen embargo, en
auga salgada si flota xa que ésta é mais densa que o ovo. Esta idea
foi a que tratamos de reflexar poñendo un ovo en auga e engadindo
sal pouco a pouco ata que comezou a flotar.
A maxia das cores
A
partir das tres cores primarias pigmento (amarelo, azul cian e
magenta) podemos conseguir calquera cor.
Deseño, escalas e maquetas de vivendas unifamiliares.
O
Proceso de moitos proxectos e experimentacións segue o esquema:
IDEA
- DESEÑO - MAQUETA - PROBA SIMULACIÓN – REALIDADE.
Explícase o concepto de escala no plano e nas maquetas de
vivendas unifamiliares realizadas en 4º ESO; a importancia da
orientación das ventás e espazos pola luz e temperatura; o cálculo
dun tellado a 4 augas baseado no teorema de pitágoras a partir da
planta e o alzado; a importancia das enerxías alternativas na vivenda
por autosuficiencia e ecoloxía. Os planos: Alzado, planta, perfil;
de distribución interior de cada planta en lapis e CAD; de cálculo
tellado; de situación da casa nun territorio.
Refracción
Reacción entre o vinagre e bicarbonato cun colorante produce CO2
entre outros compostos que é o responsable do efecto lava.
Reacción ácido-base
Refracción da luz, que relaciona velocidade da luz co medio que
atravesa. O mesmo índice de refracción entre o vidro e do aceite
fai que desapareza un tubo de ensaio con aceite de xirasol
introducido nun vaso de precipitados.
Rozamento e calor
Cunha
galla de madeira producir fume por frotacción. Para isto axúdanse
dun trade. A enerxía de fricción convértese en enerxía
calorífica.
Foguete de auga
Principio de Acción- Reacción. Unha
botella de 2 litros con auga colocada nun soporte para o seu despegue
vertical. A través dun corcho furado introdúcese, cunha goma, aire
a presión ata que expulsa un chorro de auga que produce a reacción
en sentido contrario da botella.
Ningún comentario:
Publicar un comentario